Revisió simulacre d’incendi al túnel dels FGC de Sarrià

Bloc 1

Intervenció psicosocial urgent en situacions d'emergència


Curs 1.a Psicologia aplicada a les emergències

Expectatives en les situacions de crisi assistencial. Història de la psicologia d’urgències: dels antecedents a l’actualitat. Comprensió del comportament (ABC) en situacions d’emergència. Bases de la psicologia social, de la personalitat i la salut. Arbre cronològic de les escoles d’intervenció psicològica. Teoria de les crisis: model adaptat de Caplan. Naturalesa psicosocial d’un esdeveniment traumàtic i afrontaments (dis)funcionals. Àmbits d’actuació del Servei d’Atenció en Psicologia d’Emergències (SAPE – SEM) Nivells preventius en l’assistència sanitària de situacions de crisi. Principis bàsics de la comunicació i l’aliança terapèutica. Principi BICEPS-1 i protocol ACERCARSE* com estratègies generals d’intervenció psicosocial  immediata.

Curs 1.b Actuacions i procediments en situacions crítiques en l'assistència prehospitalària

L’equilibri entre l’eficàcia clínica i l’eficàcia tècnica del servei sanitari urgent. Bases comunicatives per facilitar el contacte psicològic: Escolta activa, empatia, acceptació incondicional i autenticitat. Habilitats bàsiques de comunicació amb afectat.Habilitats superiors de comunicació amb afectats: estil comunicatiu assertiu, habilitat per orientar un bon raonament, estratègies de persuasió i negociació. Comunicació de males noticies i consideracions en poblacions de risc. Tècniques d’intervenció davant la interrupció de la continuïtat davant la crisi. Intervenció del trasllat involuntari en l’assistència a la salut mental urgent. Protocols d’actuació en situacions crítiques en l’assistència i el trasllat: Risc de suïcidi i suïcidi consumat; comportament violent; intoxicacions per drogues; crisis psicòtiques; víctimes de maltractament i agressions sexuals; accidents amb múltiples víctimes i desastres. L’exploració psicopatològica: primer pas cap a la intervenció en crisi. Preguntes clau per la identificació de patologia mental. Presentació d’instruments d’avaluació.


Curs 1.c Intervenció psicosocial en grans emergències  i catàstrofes.


Marc conceptual en emergències i catàstrofes. Etapes en les actuacions psicosocial en situacions d'emergència. Organitzacions i funcions de l'equip psicosocial en emergències i catàstrofes. Manifestacions individuals i col·lectives abans, durant i després. Aspectes generals d'intervenció de primer i segon ordre. Gestió de la intervenció psicosocial. Actuacions després de la intervenció psicosocial en emergències i catàstrofes.


Per més informació o sol·licitació de documents/diapositives i objectius : psicotsu@gmail.com.